I en svensk studie får testpersoner alkohol i blodet intravenöst – och tillåts själva administrera intaget.
Nu är man på jakt efter fler intresserade deltagare.
– Jag förstår att det kan låta konstigt, säger Bo Söderpalm, professorn som ansvarar för studien, till Göteborgs-Posten.
I den omtalade studien, som genomförs vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg, så vill man ta fram en självadministreringsmodell för människor – och undersöka hur väl den speglar ens benägenhet att konsumera alkohol i det vardagliga livet.
Vill hitta nya läkemedel
Ansvarig forskare är Bo Söderpalm, som är professor och psykiater vid beroendekliniken på sjukhuset.
– Det övergripande syftet för vår forskning är att hitta nya läkemedel mot alkoholberoende, säger han till GP.
Studien bygger på intravenös självadministrering av alkohol. Det innebär att man som deltagare använder sig av en knapp som tillåter en datorstyrd infusionspump att spruta in en bestämd mängd alkohol direkt i blodet.
– Jag förstår att det kan låta konstigt, menar Bo Söderpalm.
Måste dricka alkohol regelbundet
Man vill helt enkelt undersöka om de människor som under testet doserar mest alkohol även är de som normalt sett konsumerar mest i det vardagliga livet – och nu söker forskarna nya testpersoner som är mellan 25 och 70 år.
Man måste, för att få medverka, vara både frisk och ha en regelbunden alkoholkonsumtion.
– Det är ganska många som ringer och vill bidra. Folk vill gärna hjälpa till och tycker det är angeläget med forskning. Det såg vi även i en tidigare studie där testpersonerna fick dricka alkohol.
Är noga reglerat
Bo Söderpalm tror inte att intresset beror på att folk är ute efter en gratis fylla.
– En och annan är nog nyfiken och undrar hur det känns. Men allt är noga reglerat. De får ju inte trycka i sig hur mycket som helst.
Studien är pågående och godkänd av Etikprövningsmyndigheten.
Känner du någon som borde delta i den här studien? Tagga då den personen på Facebook, eller dela vidare den här nyheten till dina alkoholglada vänner!