Sverige – närmare bestämt Skåne – är i akut hjälp från män i trakten.
Spermabankerna upplever just nu nämligen en akut brist på donatorer som är villiga att dela med sig av sin säd för att par och kvinnor ska få hjälp med att skaffa barn.
Bristen har uppstått som en effekt av att fler singelkvinnor väljer att skaffa barn via assisterad befruktning sedan en lagändring från 2016, skriver SVT.
De flesta vuxna onanerar mer eller mindre regelbundet, och att ha det lite skönt på egen hand är ingenting att skämmas över då en orgasm med jämna mellanrum stärker både kropp och själ.
Vad man dock sällan tänker på är att man kan få betalt för att ha det skönt – genom att donera sperma. Speciellt om man bor i landets södra delar.
”Helt slut på spermier”
I Skåne blir inga barn gjorda. I alla fall inte inte genom assisterad befrukting fram till juni månad. Detta då det råder en enorm brist på spermadonatorer.
– Vi har helt slut på spermier och har för första gången gjort ett uppehåll i donationsverksamheten, säger Margareta Kitlinski, sektionschef på reproduktionsmedicinskt centrum i Malmö till SVT.
Anmäler man sig som spermadonator så är det dock långt ifrån givet att man blir godkänd.
– Man kan ha ett jättebra spermaprov färskt, men vi måste frysa alla spermaprov och testa för olika smittsjukdomar. Sedan kan vi inte använda provet förrän ett halvår senare, säger Margareta Kitlinski till SVT.
Här är kraven du måste uppfylla
För att få donera sin sperma måste man uppfylla följande kriterier.
Måste ha välmående spermier.
Måste vara fri från ärftliga sjukdomar i släkten.
Måste vara psykiskt frisk.
Måste vara fri från allvarliga och smittsamma sjukdomar.
Måste vara fri från alla typer av missbruk.
Måste vara mellan 23 och 45 år gammal.
Innan man får donera måste man dessutom godkännas av en läkare och en psykolog.
Så går en donation till
Hur går det då till när man donerar?
Själva donationstillfället sker på en av sjukhusets toaletter, där man helt sonika onanerar fram en sats som läggs i en behållare.
Som donator vet man inte vem som väljer ens sperma, och den som insemineras med den vet heller inte vem donatorn är.
Däremot har ett eventuellt barn rätt att få reda på vem som är pappa, samt att man som donator kan få veta om ens sperma kommit till användning.
Man får dessutom ersättning för sin donation, närmare bestämt 600 kronor per sats, enligt Skånes universitetssjukhus hemsida.
Varför inte få betalt för att njuta och samtidigt?
Tryck nu på DELA-knappen så att dina vänner får en chans att donera!