Något som alltid fascinerat och trollbundit människan är kluringar och små utmaningar. Det kan handla om allt från optiska illusioner till matematiska problemlösningar, men de flesta av oss tycker det är kul att utmana oss själva.
Den här bilden (nedan) har fått tusentals på nätet att klia sig i huvudet!
Jag minns i skolan när det var mattelektion. Ofta avslutade vi timmarna med att göra en kluring tillsammans. Det var alltid något annat än att räkna addition, subtraktion och multiplikation – och blev som en liten höjdpunkt under skoldagen. Eller i alla fall på just den lektionen.
Det handlade ofta om att tänka på ett lite annat sätt, hitta dolda små saker och det gällde verkligen att få igång hjärnan för att lösa dem. Redan då fann jag det här både roligt och intressant.
Jag minns en som handlade om att lista ut hur många trianglar som rymdes inom en triangel och som jag och en vän satt med i säkert 15 minuter innan vi redovisade vårt svar – och då hade vi knappt lyckats hitta hälften.
Ska inte vara lätt
Även om det då infinner sig en viss besvikelse så kan det vara fascinerande att man trots en sådan ansträngning ändå är så långt ifrån den korrekta lösningen. Men det känns ändå som att det hör till – det ska tamejtusan inte vara lätt att lösa sådant här.
Att utmana sig själv och att se var ens gränser går har länge varit något som människan tyckt om. Kanske är det tävlingsinstinkt, men ofta involverar ju problemlösning att jämföra sitt resultat med andra.
Den här kluringen, som du ser nedan, skapades för många år sedan. Tydligen är det bara 1 av 10 som listar ut rätt svar på första försöket.
För en tid sedan började den florera igen på nätet – och fick tusentals att bli som galna när de skulle besvara frågan vilken behållare som fylls upp först…
Okej, vill du veta rätt svar?
Behållare F kommer att fyllas upp först!
D, E och G kommer exempelvis aldrig fyllas eftersom ingången till D är blockerad. Just de små blockeringarna är nästan lite svåra att se och därför den kanske största utmaningen att notera.
Sedan handlar det om ren logik. När vattnet börjar rinna ur L kan det inte nå H eftersom den ingången också är stängd.
Tryck nu gärna på DELA om du klarade det här!