Bultande huvudvärk, svettningar och en ökentorr mun. För många människor världen över är det ungefär hur en söndagmorgon kan se ut, om man tagit några öl eller glas vin på lördagen.
Sedan urminnes tider har människor sökt svaret på den eviga gåtan: hur blir man av med en bakfylla?
Det finns lika många husmorsknep mot bakfylla som det finns ölsorter: pizza, vatten, huvudvärkstabletter, träning, mer öl.
Men nu kan gåtan äntligen ha fått ett svar – enligt en finsk studie.
De finska forskarna utförde studien på 19 finska män som fick dricka sig fulla och därefter ta ett placebo-piller eller aminosyran L-cystein, enligt Bloomberg.
Botar huvudvärk och ångest
L-cystein visade sig ha en botande effekt mot bakfylla, där deltagarna upplevde mindre illamående och huvudvärk än annars.
En lägre dos L-cystein lindrade den ångest som annars ofta uppstår när vi druckit oss fulla.
Risken att man tar sig en återställare dagen efter, vilket kan vara skadligt, minskar således om man får i sig L-cystein.
För höga toleransnivåer
Studien gick dock inte som smort. Några av de som deltog i studien kunde inte hälla i sig den mängd alkohol som krävdes för att uppnå målet att bli bakfull.
Några andra deltagare visade sig också ha så höga toleransnivåer mot alkohol att de helt enkelt inte blev bakfulla över huvud taget.
Skulle du vilja prova detta?
Tryck på DELA-knappen så att dina vänner också får den här viktiga informationen idag!